Screen Shot 2015-03-10 at 10.32.58 AM

БУД подновява националната образователна кампания 

за мъжко здраве “Отиди на преглед”

Уролози ще дават разяснения за доброкачествената простатна хиперплазия и ползата от навременното й диагностициране и лечение в цялата страна

Българското урологично дружество отново стартира Националната кампанията за мъжко здраве “Отиди на преглед” от февруари. Инициативата е фокусирана върху заболяването доброкачествената простатна хиперплазия (ДПХ) и цели разясняване на ползата от навременното й диагностициране и лечение, както и рисковете от забавянето им.

Настоящата кампания е продължение на първата много успешна серия от срещу със същото име през 2012 и 2013 година, когато бяха проведени повече от 100 образователни лекции на уролози и лични лекари пред граждани в различни населени места в страната. Първите срещи за 2015 година ще бъдат в Нова Загора, Сливен и Бургас.

“Отиди на преглед” си поставя за цел да насърчи мъжете над 50 години да обърнат внимание на симптомите, причинени от увеличаване на простатата, и да посетят личния си лекар или специалист-уролог за компетентна помощ, а не да се опитват да се лекуват сами. Инициатор и организатор на кампанията е Българското урологично дружество със съдействието на ГлаксоСмитКлайн.

В рамките на “Отиди на преглед” ще се провеждат открити безплатни информационни срещи със специалисти-уролози, на които гражданите ще могат да задават своите въпроси, свързани с доброкачествената простатна хиперплазия и нейната симптоматика. През 2015 година се планират близо 80 срещи в различни населени места във всички региони на страната.

За новите срещи ще бъдат създадени уебсайт и фейсбук страница, които да помогнат на пациентите и техните роднини да откриват с полезна информация за доброкачествената простатна хиперплазия и актуална информация за всички предстоящи срещи от кампанията “Отиди на преглед”.

Доброкачествената простатна хиперплазия (ДПХ) е доброкачествено заболяване на простатната жлеза. То се изразява в увеличаване на простатата, която започва да притиска пикочния канал и се създава неудобството при уриниране. Стесняването на уретрата и остатъчната урина в мехура причиняват оплакванията, съпровождащи заболяването. Честото ставане на мъжете нощем, неудобството при излизането навън, ако се наложи да се ползва тоалетна – тези и още други неудобства на практика за цялото семейство се дължат именно на това заболяване.

 

За Българско урологично дружество

Българското урологично дружество е основано през 1960 г. Основните му цели са да подпомага и развива урологията в България чрез стимулиране на научно-изследователската работа на своите членовете в областта на урологията, поддържане на високо ниво на професионална квалификация на уролозите, внедряване на най-новите световни постижения в урологията и популяризиране постиженията на българските уролози.

Днес дружеството наброява над 250 уролози, като около 5% от тях са жени.