Проф. Маринчо Георгиев, дм е отличен с призът на Българския Лекарски Съюз за Лекар на годината 2021 в категорията „Принос за развитието и прилагането на иновативна медицина и уникални техники“. Проф Георгиев е началник на Клиниката по урология в УМБАЛ „Александровска“ и председател на УС на Българското урологично дружество (БУД). Той пръв в страната организира и провежда обучение на уролози, за придобиване на лапароскопски умения в практически курсове на тренажори, пелви трейнъри и в операционна зала. Програмата е безплатна за курсистите и финансово обезпечена по проект на БУД.
За 4 години са обучени 103-ма уролози, което дава изключително голям тласък на развитието на минимално инвазивните високотехнологични оперативни методи в цялата страна.
Проф. Георгиев и екипът му практикуват робот-асистираните операции в урологията от 2013г., като до момента са извършени 700 оперативни намеси. Така допринасят за въвеждането и утвърждаването на робот-асистирана хирургия в урологията.
На 12.01.2015 г. екипът на проф. Георгиев за първи път в страната извършва органно-съхраняващи робот-асистирани операции при тумори на бъбрека, което поставя България на картата на Европа за роботизираната хирургия и в раздела нефрон съхраняваща хирургия.
Признание за дейността на проф. Георгиев и нивото на екипа му в минимално-инвазивните и иновативни хирургични техники е поканата да участва като модератор на сесия робот-асистирана простатектомия – хирургия на живо на Световния Конгрес на Обществото по Роботизирана хирургия SRS в Орландо, Флорида 2019г